• Chinese People's Liberation Army Engineering Corps Command Academy"5244 Project" Phase 1 工程兵学院“5244工程”一期方案设计
The overall plan is to create a proper, humane design, creating a unique warm, natural living, education and outdoor communication space. It adopts new ideas, new techniques in the design to pay emphasis on reflecting the pilot of plan, the functional layout is reasonable, and in environmental planning it makes full use of their own greenery to create ecological green environment and the strong green humanistic atmosphere.
 
It follows the “people-oriented” and “close to nature” design philosophy in the overall concept, combine with the actual situation of land, give full play to the advantages of the land. The program design adopts " inside courtyard, courtyard outside courtyard, garden outside courtyard, three-dimensional courtyard" and other space design practices. The parcel emphasizes the space design at the main entrance, and the student dormitories and specialized classroom area lay out along the east-west axis, and the public large landscape area is designed in the
inner court, combined with the varying sceneries with changing view-points, it designs a number of groups and courtyard and trail space, and the space effect is extremely rich.
 
The buildings use simple blocks plus color process and varied shape to produce rich spatial variations, the unit building design makes use of proper proportion of the glass window area and local variations of materials to produce a strong contrast to the actual situation. The proper glass window area and spacious balcony not only brings into plenty of fresh air and adequate sunshine, but also introduces outdoor landscape into the room, making it an integral part of the interior, the indoor space and outdoor environment are mutually integrated, enriching the overall visual effects.

总体规划以创造一个贴切的、人性化的设计理念,营造出一个别具一格的温馨、自然的居所、教学及室外交流空间为目的,在设计中采用新思路、新手法而着重体现规划的先导性,功能布局设定合理,在环境规划中充分利用自身绿化,创造生态绿化的环境,营造浓厚的绿色人文氛围。
 
在总体构思上遵循“以人为本”、“亲近自然”的设计理念,结合本地块实际情况,充分发挥本地块优势。方案设计采用“院中院、院外院、院外园、立体院”等空间设计手法。地块强调主入口空间设计,学员宿舍及专业教室区沿着东西中轴线,设计内院公共大景观区,再结合移步换景的手法,设计了多个组团院落和步道空间,空间效果极为丰富。
 
建筑利用简洁的体块加上色彩的处理配以多变的形体产生丰富的空间变化,单体设计利用适当比例面积玻璃窗及局部变化的材质产生强烈的虚实对比。适当面积的玻璃窗及宽敞的大阳台除了带进大量新鲜空气和充足阳光外,还将室外景观引入室内,使其成为室内不可或缺的一部分,使室内空间与室外环境相互融合,丰富了整体的视觉效果。

  • Xuzhou Jiangsu Pro
  • 1.68ha
  • 21000sqm
  • Concept Design
  • 2015